logo aagroepAAWD

Elke maandag van 20.00 - 22.00, Kuipershaven 40, 3311 AL Dordrecht. Voor het eerst? Dan graag vooraf even bellen.

De elfde stap: rust en inkeer

Ik neem geregeld een moment van rust om tot mezelf te komen, 
om de stilte te koesteren en om daar kracht uit te putten.

Of het nu gewoon even dagdromen of bidden, peinzen of mediteren is, het helpt wanneer je zo af en toe jezelf een moment van rust gunt.

Je bent gelukkig niet permanent aan het afkicken. Al snel na het stoppen kun je het dagelijkse leven weer aan. Je pakt de gebruikelijke draad weer op, je gaat weer aan de gang als vanouds. Met vaak als enige verschil dat je het nu helemaal op eigen kracht en zonder hulpmiddelen doet.

Want stoppen is één; dat kan op wilskracht of met hulp. Maar bij gestopt blijven komt meer kijken.

Je loopt het risico dat alles om je heen weer precies zo wordt als voorheen. Oud gedrag, oude gewoontes, oude zorgen. Het is er allemaal nog. En voor je het weet zit je er weer midden in, loop je weer over van de drukte en misschien ook van allerlei zorgen, die nu eenmaal horen bij het leven van alledag. Alles is weer bijna als toen. En voor je het weet geldt dat ook voor je geestesgesteldheid. Alles weer helemaal bij het oude. Op één ding na.
Hoe lang hou je dat vol?

Geef het geen kans. Leer zo af en toe ook ‘nee’ te zeggen tegen de hectiek. Neem een stapje terug en probeer weer even dicht bij jezelf te komen.

Wie in God of een andere hogere macht gelooft, kan uit gebed kracht putten. Anderen richten zich liever op meditatie. Yoga, sport. Aandacht voor dingen om je heen. Bewust en geconcentreerd ademhalen. Er zijn zoveel mogelijkheden om even terug bij jezelf en tot rust te komen. Gun jezelf die rust. Leer jezelf wat beter kennen. Aanvaard soms even wat stilte in je leven. Loop niet weg van de dingen die je zo kunnen benauwen. Alleen zo kan een mens lezen in eigen hart.

Luister eens naar je voetstappen. Tel je ademhaling. Zie de wolken langs de hemel schuiven. Voel de wind op je gezicht. Zet zo nu en dan even dat dagelijkse gemaal in je hoofd stil en richt je aandacht eens op zoiets eenvoudigs als de dagelijkse mooie dingetjes.

Niet alleen de onrust, ook de rust zit in jezelf.

Copyright (c) 2014 AA Werkgroep Dordrecht e.o. Alle rechten voorbehouden