logo aagroepAAWD

Elke maandag van 20.00 - 22.00, Kuipershaven 40, 3311 AL Dordrecht. Voor het eerst? Dan graag vooraf even bellen.

De tiende stap: voorkom een terugval

Ik ben alert op wat er in mij omgaat en ken mijn zwaktes en valkuilen.

Sta soms even stil en kijk naar binnen, maak dagelijks even de balans op.
Blijf alert en ontloop jezelf niet.

Droog zijn is één; droog blijven is iets heel anders. Je kunt de drank laten staan. Je bent misschien zelfs al vrij van heftige zuchtaanvallen. En je weet dat die zucht niets, maar dan ook niets is. Adem even diep in en uit. concentreer je daarop. Of richt je aandacht op iets anders. En de zucht is voorbij voor je er erg in hebt.

Je weet het: ook bij de heftige gebeurtenissen, drank helpt niet. Hopelijk ben je de fase voorbij van de geestelijke chantage van ‘als …., dan is het onvermijdelijk, dan mag het’.

Eigenlijk lijkt niets je nog te kunnen deren. Je staat stevig in je schoenen, je hebt een heldere kijk op je drankverleden. En je weet dat je dit nooit meer wilt beleven.

Maar ja. Eens verslaafd, altijd verslaafd. Ergens ligt dat verdraaide duveltje altijd op de loer. Je herkent hem wanneer je andere probleemdrinkers ziet. Hij doet je ogen soms afdwalen naar reclames en andere afbeeldingen met drank als onderwerp. Hij blijft met je aandacht spelen.

Aan jou om dit te herkennen. Natuurlijk kun je in geval van nood iemand bellen, contact zoeken met de AA of met je sponsor. Maar als puntje bij paaltje komt, dan sta je er op de echt kritieke ogenblikken helemaal alleen voor. Dan is het zaak om de macht over jezelf te houden of terug te winnen. Alcoholisten zijn emotionele mensen.

Bekijk de dingen en bekijk jezelf nuchter en eerlijk. Je hebt net als ieder mens je zwaktes. Geef daar niet te makkelijk aan toe. Je komt dan al gauw tot zelfbeklag, jaloersheid, hebzucht, oneerlijkheid. Pas daar voor op en wees vooral niet zachtzinnig met jezelf.

Weet elk uur van de dag van jezelf hoe je er voor staat. Laat je niet overrompelen door een plotselinge opwelling.

Let op slepende kriebels van onvrede, onrust, allerlei knagende rotgevoelens. Natuurlijk, ieder mens heeft die weleens.

Nergens zin in, slecht humeur. En dat al een tijdje.

Geen zin om dingen uit te leggen, je terugtrekken, om de hete brij heendraaien. Symptomen! Hou ze in de gaten.

En denk erom, dat duveltje is sluw en je hoort of je ziet hem niet. Doorgaans smeult er al het één en ander onder de oppervlakte alvorens de heidebrand uitbreekt. Doe je daar niets aan dan zal zich voor je het weet een gelegenheid voordoen om ongezien en schijnbaar ongestraft een slok te nemen.

Hou permanent een vinger aan de pols van je emoties.

Pak dat eerste glas niet aan. Wat er ook gebeurt.
Nooit!

Copyright (c) 2014 AA Werkgroep Dordrecht e.o. Alle rechten voorbehouden