logo aagroepAAWD

Elke maandag van 20.00 - 22.00, Kuipershaven 40, 3311 AL Dordrecht. Voor het eerst? Dan graag vooraf even bellen.

De derde stap: open en eerlijk

Ik aanvaard hulp en breng de wil op om me volledig open te stellen,
eerlijk te zijn en mijn trots te laten varen.

Het gaat hier om de bereidheid om volledig open en eerlijk te zijn en onvoorwaardelijk vertrouwen te hebben in degenen die zich ten doel hebben gesteld je te helpen.

Je weet dat je in je eentje machteloos staat in de strijd tegen de drank; je bent verslaafd. Daarom heb je besloten om naar deze groep te komen. Deze groep zal je niets opleggen, je nergens toe dwingen. Maar indien je de kracht van de groep wilt ervaren, en deze kracht wilt kunnen inzetten in jouw strijd tegen je verslaving, dan moet je dat doen in alle eerlijkheid en openheid. Weet dat deze mensen er voor jou zijn. Weet ook dat jouw aanwezigheid een steun is voor hen. Vertrouwen in elkaar is het fundament voor je herstel.

Maak jezelf klein, leer om te luisteren. Naar anderen. Maar ook naar je geweten, want dat kan je leven weer richting geven. Waar het om gaat is dat je geweten, en uiteindelijk je eigen innerlijke kracht de oplossing zal vormen van je grootste probleem: de drank! Met wilskracht alleen ga je het niet redden.

Nu je nuchter bent, krijg je weer aandacht voor je omgeving. Je zult misschien eens opzien naar de pracht van de avondhemel. En overrompeld worden door de geheimzinnige krachten die de sterren en planeten in hun baan houden. In al je nederigheid kun je niet ontkennen dat jij ook deel uitmaakt van dit alles. Overtuig je ervan dat ook jij de drank zult kunnen laten staan. De sleutel is vertrouwen. Een wonder van hard werken.

Dokter, geestelijken, vrienden, ieder hulpaanbod en elke goede raad faalde. Levenspartners wisten zich geen raad meer. Tja, ieder vertrouwen had je bij hen weggenomen met je valse beloftes en je terugvallen. AA groepen hebben geen geheugen, stapelen geen verwijten op. Je bent hier altijd welkom, ook als je weleens terugvalt. Wij hebben vertrouwen in jou, en wij vertrouwen elkaar volledig. Het enige dat van jou verwacht wordt, is dat je ons vertrouwt. En zo ontstaat dan vanzelf die unieke sfeer waarin je jezelf volledig kunt openen en in alle eerlijkheid aan de slag kunt met je verslaving. Je zult verbaasd staan van de kracht die hiervan uitgaat.

Deze derde stap houdt vooral in dat je je de strijd voert met open vizier. Toen je nog dronk, had je waarschijnlijk tal van verstopplekjes voor je drank. Misschien gaat het in je hoofd ook zo en verstop je soms stukjes waarheid, als dat je beter uitkomt.

Verstoppen, verzwijgen, ontkennen, verdraaien, verschuilen zijn typerend voor het gedrag van veel verslaafden. Daar moet je nu verandering in brengen. Als die gedachte goed tot je is doorgedrongen en je bent bereid daar iets aan te gaan doen, dan kun jij ook verder.

 

Copyright (c) 2014 AA Werkgroep Dordrecht e.o. Alle rechten voorbehouden