logo aagroepAAWD

Elke maandag van 20.00 - 22.00, Kuipershaven 40, 3311 AL Dordrecht. Voor het eerst? Dan graag vooraf even bellen.

De tweede stap: hulp

Ik weet en geef toe dat ik hulp nodig heb
om mijzelf weer gezond te maken.

Denk nog eens aan stap één: je kunt het niet alleen!

De strijd tegen je verslaving zal veel van je eisen. Het is een gevecht waarvoor je je totale wilskracht in zal moeten zetten. En dat klinkt misschien een beetje vreemd: in stap één benadrukten we juist dat je machteloos bent, dat je zelf eigenlijk over onvoldoende wilskracht beschikt voor een dergelijk zwaar gevecht. En toch ga je het aan.

Je kunt het echter niet alleen. En daarom gaan we het samen doen.

Op het eerste gezicht getuigt je hele drankverleden niet van veel wilskracht. De zucht naar de drank was altijd sterker. Het is voor velen moeilijk om toe te geven dat ze hulp nodig hebben. Toch is het zo logisch: met meer mensen til je nu eenmaal meer. Wie de bodem heeft bereikt, en weet dat hij zonder hulp niet overeind komt, die zal zijn trots moeten laten varen.
Enige nederigheid is zeker op zijn plaats.

Je staat er gelukkig niet alleen voor. Er zijn mensen die je kunnen en willen helpen.

Kreeg je wel eens goede raad van partner, van ouders, van vrienden, van werkgevers, zelfs van artsen? En, hielp die? Nee, uiteindelijk heeft die je nooit geholpen. Je wilde wel, maar dat lukte domweg niet. En elk in de wind geslagen advies vertroebelde jouw relatie met de gever ervan steeds meer. En jij werd een groeiend probleem voor hen. Misschien lukte het daarom wel niet.
Je kunt deze last niet alleen tillen. En je zult boven jezelf uit moeten zien te groeien om de drank de baas te kunnen worden.

Je hebt hulp nodig.

Zoek je deze bij de AA, dan wordt je onmiddellijk opgenomen in de groep van lotgenoten, mensen die begrijpen wat er in je omgaat, die dezelfde ellende hebben doorgemaakt. Die er onvoorwaardelijk voor je zijn en je de helpende hand bieden. Denk hier eens over na. En pak die hand!

AA-leden, die zich ontworsteld hebben aan de alcohol, weten uit eigen ervaring wat de levenshouding, de gewoonten, en natuurlijk als geen ander wat de streken van alcoholisten zijn. Zij weten waar hem de schoen wringt, zij kennen het klappen van de zweep. Dat maakt het zoveel gemakkelijker om met hen te praten. Ze zijn, waar het de drank betreft, bovendien deskundig.
In de AA spreken we allemaal dezelfde taal, die tot alcoholisten doordringt en die door hen wordt begrepen.

Doe daar je voordeel mee!

 

Copyright (c) 2014 AA Werkgroep Dordrecht e.o. Alle rechten voorbehouden