logo aagroepAAWD

Elke maandag van 20.00 - 22.00, Kuipershaven 40, 3311 AL Dordrecht. Voor het eerst? Dan graag vooraf even bellen.

De eerste stap: machteloos

Ik erken dat ik tegenover de alcohol machteloos sta
en dat daardoor mijn leven stuurloos is geworden.

Het toegeven van de nederlaag; het gevecht tegen de drank kun je niet winnen.

De eerste stap is loodzwaar voor mensen, waarvan lichaam en geest vrijwel permanent roepen om drank. Ze weten drommels goed dat ze hun leven fout hebben georganiseerd. En nu moeten ze erkennen dat ze de bodem hebben bereikt.

De eerste stap is het besef, dat er nu een einde moet komen aan de uitzichtloze toestand waarin je je bevindt. Je leeft zo langzamerhand in een permanente staat van angst. Hoe stop je dit?

De meesten van ons zullen wel eerder dat gevoel hebben gehad van ‘dit moet nu afgelopen zijn’. ‘Dit was de laatste keer. Nu (of morgen) stop ik.’ Vaak al gauw gevolgd door: ‘Of tenminste afbouwen.’
En binnen een maand, een week, een dag, of vaak zelfs al na een paar uren had de zucht het goede voornemen alweer overwonnen.

Zodra de alcohol begint uit te werken, steken zenuwen en doodsangst de kop op. Kun je die niet de baas, dan zal je die eerste stap niet kunnen nemen. Daarvoor is het nodig dat je je angst gaat zien als vijand. Dat er naast de zucht en de zenuwen ook ergens iets in je ‘Nee’ roept. ‘Niet meer!’

Soms wordt die angst kracht bijgezet door je directe omgeving: misschien sta je op het punt de dingen kwijt te raken waar je uiteindelijk meer aan hecht dan aan je verslaving: partner, kinderen, familie, baan, huis, noem maar op.

Stoppen is niet een kwestie is van ‘gewoon niet meer doen’. Je denkt misschien: ‘Even een tijdje afkicken, detoxen.’ Even door een heel slechte tijd heen. En dan, na een paar dagen, hooguit een week, als het gif uit je lijf is, dan red je het wel weer.
Maar zo werkt het niet. Je weet dat je jezelf voor de gek houdt. Alleen maar stoppen met gebruiken is geen oplossing van je verslaving. Het is er wel een voorwaarde voor. Enne… denk eraan: je wilt toch je partner, je kinderen, dat huis, die baan houden?

De eerste stap heeft alleen kans van slagen indien je je beseft, dat je voorbij het punt van de doe-het-zelver op het gebied van ontwenning bent: je weet maar al te goed dat je het in je eentje niet kunt; je staat machteloos tegenover de drank.

Je hebt al zoveel verloren en je staat op het punt om misschien nog zoveel meer kwijt te raken.

Je bent verslaafd. En dat pik je niet langer.

De eerste stap is de beslissing om te stoppen. Helemaal en voorgoed.
De eerste stap is het besef dat je dit niet alleen kunt. En niet alleen wilt.
Daarmee is de eerste stap tegelijk ook het besef dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Dit besef geeft je wellicht voor het eerst weer iets van rust, hoe bescheiden ook.
Als dat zo is, dan ben je in ieder geval klaar voor het vervolg.

 

Copyright (c) 2014 AA Werkgroep Dordrecht e.o. Alle rechten voorbehouden